Akupunkturens hjerte-meridian

I forbindelse med din akupunktur uddannelse skal du, blandt mange ting, lære akupunkturens hjerte meridian at kende.

Tallene i den følgende gennemgang henviser til figuren herunder. 

akupunktur-uddannelse-hjerte-meridian

Akupunkturens hjerte-meridianen udspringer fra hjertet. I begyndelsen spreder den sig i dybden over hele “hjertesystemet”, dvs. karrene, der forbinder hjertet med zang-fu organerne (1). Herfra søger akupunktur meridianen fortsat i dybden, igennem mellemgulvet, for at skabe kontakt til tyndtarmen (2).

Der findes også en opadstigende, dyb gren. Denne går fra “hjertesystemet” (3) og løber på siden af spiserøret (4), for at forbinde sig med “øjesystemet” (dvs. det væv, som binder øjeæblet sammen) (5).

Den tredie og sidste af de dybe grene løber fra “hjertesystemet” og til lungen (6). Herfra drejer den nedefter til armhulen, hvor vi finder akupunktur meridianens første punkt (Jiquan, H.1). Her starter det overfladiske forløb med placering langs den bageste kant af overarmens mediale side. På denne strækning ligger Hjerte-meridianen bagved Lunge-meridianen og Pericardium-meridianen (7). Akupunktur meridianen passerer nu albuebøjningen (8), og løber derfra ned langs den bageste kant af underarmens mediale side.

Svarende til håndledsregionens lillefingerside (ulnart) passerer akupunktur meridianen forbi den pisiforme region (9). Herefter løber den ned på håndfladens ulnare side (10), og ud på radial siden af lillefingeren - ud til dennes spids. Her ligger punktet Shaochong, H.9 (11). Det er på dette sted, at Hjerte-meridianen forbinder sig til Tyndtarms-meridianen.